Konzervační látky v moderních potravinách
Kdo by neznal základní prostředky tzv. celodenní intimní hygieny, deodoranty a antiperspiranty. Jistě si pamatujete na nedávný agresívní reklamní šot firmy Rexona: "Kdo se potil, nezasloužil slitování". Ano, pot znamená nepříjemný zápach a kdo zapáchá, obtížně splyne například s početným osazenstvem kanceláře, ve které tráví většinu své pracovní doby. Většina z nás nemění košile a halenky třikrát denně, ani nestojí o neustálé omývání podpaží. Jednoduchým řešením je návštěva drogerie, či parfumerie, kde dle našich finančních možností zakoupíme příslušný deodorant, nebo antiperspirant. Pokud však přemýšlíte o svém zdraví a máte obavy z některých civilizačních chorob, rozhodně se vám vyplatí přečíst následující řádky. Při návštěvě příslušného obchodu pro vás může být přínosné, že budete znát následující skutečnosti... |
Nejprve se pojďme podívat na nejčastěji diskutovaný problém - návykovost, škodlivost a množství uvedených přídatných látek v potravinách. Pokud podáte jakémukoliv zvířeti alkohol, způsobíte mu kromě akutní otravy také většinou nevratné poškození jater. Proč alkohol v takové míře nevadí člověku (i když tato otázka je samozřejmě diskutabilní?) Důvod je poměrně prostý - člověk je navyklý požívat alkoholické nápoje tisíce let, i když je pravda, že například koncentrované destiláty se vyskytují v lidském jídelníčku teprve několik staletí. Lidský organismus je velice složitá a křehká soustava biochemických a fizykálně-chemických pochodů s citlivou rovnováhou a je přizpůsoben pro zpracování a bezproblémové vylučování škodlivin, na které je zvyklý od svého raného vývoje, tedy doslova tisíce let. Globální rozvoj světové ekonomiky, která svojí progresi postavila zejména na potravinářství, energetice a dopravě, však do oblasti výživy člověka přinesl trendy, jež jsou sice z tržního hlediska velice účinné, nicméně jejich dopady na zdravotní stav moderní populace nejsou zase až tak pozitivní, jak by se možná na první pohled zdálo. Hlavní příčinou je značná expozice látek, s nimiž si náš organimus dokáže poradit pouze obtížně a které významnou měrou negativně ovlivňují většinu jeho důležitých funkcí.
|
Autor: Zbyněk Slába | Počet komentářů: 5 | Sdílet na: | | |