Úvodní stránka o zdravé výživě
Běžné české stravovací návyky mají obvykle k racionální výživě po všech směrech poněkud daleko. Spotřeba červeného masa a uzenin v neoptimálních poměrech vůči ostatním složkám stravy, nedostatek enzymů a rostlinných bílkovin, nedostatek vlákniny - to je víceméně pouze základní výčet nedostatků, kterými si většinou úspěšně připravujeme zdravotní problémy daleko dříve, než se výsledně projeví ve fyzické rovině našeho organismu. Zejména po roce 1989 se začali lidé intenzívně zajímat o nejrůznější způsoby zlepšování zdravotního stavu a mezi mnoha jinými alternativními metodami si našla své pevné místo i racionální výživa. Nejrůznější knihy a publikace se šířily a dále rozšiřují po celém území naší republiky a v tomto informačním chaosu je často nesnadné nalézt něco, co by univerzálně vyhovovalo všem při současném zachování alespoň základních správných pravidel přípravy, kombinace a konzumace potravy. |
Smyslem této stránky není tvorba jakýchkoliv dogmat a pevných pravidel při přípravě zdravých jídel, ale spíše získání základního přehledu a správných návyků včetně rozšíření náhledu na tuto obvykle poněkud zanedbávanou formu příjmu energie. Vždyť jakákoliv lidská činnost vykonávaná s nechutí a odporem má pro daného jedince značný negativní dopad a to i v případě, že se jedná o jinak zcela evidentně "zdravou" oblast života. Pojem "zdravou" jsem umístil záměrně do uvozovek, neboť je třeba si uvědomit, že jsme všichni jedineční a pokud je něco vhodné pro jednoho, nemusí to ještě být nutně příznivé i pro druhého.
|
Autor: Zbyněk Slába | Počet komentářů: 16 | Sdílet na: | | |