Stručná historie a současnost lidské výživy
Člověk po dlouhá tisíciletí vývoje vždy využíval pro tvorbu svého jídelníčku primárních přírodních zdrojů. Korespondovalo to plně s jeho životním stylem - fyzického pohybu a těžké práce bylo nadbytek, stres byl občasný, intenzívní a krátkodobý a harmonie s přírodními cykly dokonalá. Strava byla složena z čerstvého masa a většinou živé syrové zeleniny a různých jedlých kořínků a výhonků. Byla tak zajištěna rovnováha mezi enzymy a bílkovinami vzhledem k životnímu stylu a trávicí systém byl zatěžován pouze minimálně. Teprve s prudkým rozvojem civilizace došlo k vytvoření značných disbalancí a tento trend bohužel přetrval až do dnešní doby. Prvními negativními jevy bylo rozdělení lidí na společenské vrstvy, což vedlo k tomu, že jedna skupina měla nedostatek stravy a její složení nestačilo pokrývat základní potřeby, oproti tomu skupina druhá doslova trpěla nadbytkem vysoce kalorické potravy, který nemohla nikdy spotřebovat. Docházelo tak ke vzniku chorob, které mají původ v nesprávných stravovacích návycích. Tento negativní trend se ostatně udržel až do dnešních dnů. |
Další výživový problém nastává ve století dvacátém, masový rozvoj průmyslu se samozřejmě nevyhnul ani potravinám. Současný člověk si tak dnes může nechat pouze zdát o ideální čerstvé a živé stravě bez konzervace, emulgátorů, stabilizátorů, polychlorovaných bifenylů, antibiotik, plísní a jiných naprosto cizorodých příměsí. Také příjem bílkovin se výrazně změnil - namísto čerstvého masa tvorů žijících volně a bez stresů v přírodě se používá maso zvířat chovaných v nepřirozených podmínkách velkochovů, která nikdy nevidí denní světlo, nemají přirozený pohyb a jejich těla jsou plná antibiotik a stresových hormonů. Obsah těchto hormonů se ještě výrazně zvyšuje při porážce v naprosto drastických podmínkách, takže výsledně člověk konzumuje maso plné látek zdravotně nevhodných, nehledě k tomu, že dlouhodobé opakované zmražování a jiné úpravy prodlužující trvanlivost také nepřispívají k výsledné kvalitě stravy.
|
Autor: Zbyněk Slába | Počet komentářů: 0 | Sdílet na: | | |