Základní způsob dělení stravy
Dříve než zavalím vaše nebohé podvědomí nejrůznějšími doporučeními, tabulkami a fakty, rád bych zde citoval pana MuDr. Jonáše, známého chomutovského a nyní pražského přírodního lékaře: "S odporem snědená makrobiotika vám ublíží více, než s láskou snědený řízek." Toto jednoduché pravidlo nám říká, že by nám měly veškeré experimenty se stravou především chutnat. Jistě, těžký cukrovkář si určitě nedá sladké jídlo, ale cukr a alkohol jsou návykovými potravinami stejně jako tabák a drogy. Rakovinu můžete významně ovlivnit přísnou makrobiotickou dietou i v případě, že vám nebude vůbec chutnat, ale nejezte jí ještě deset let poté, co vám nádor zmizí. Vždy pozorně sledujte reakce svého těla a nikdy nedodržujte příliš tvrdohlavě jakékoliv obecné zásady, popisované v nejrůznějších bestsellerech. Tolik na úvod a nyní přejděme k různým způsobům dělení stravy. |
K tomu, abychom mohli vysvětlit jednotlivé základy dělení stravy, musíme nejprve nahlédnout na tradiční asijský způsob energetického popisu kvalit - obecně známý princip Jin a Jang. Je to obecně platná teorie o dvou polaritách energie, které se vzájemně harmonicky doplňují podobně jako anoda a katoda na baterii. Již od starověku se v Číně a Japonsku používal pro vyjádření této polarity známý symbol:
|
Autor: Zbyněk Slába | Počet komentářů: 0 | Sdílet na: | | |