Kyselá či zásaditá reakce potravin v organismu
Nevhodně volená strava vede k nejrůznějším chorobám, které jsou charakteristické zejména pro země bývalého východního bloku - obezita, artritida, revmatické onemocnění pohybového ústrojí, nádorové nemoci, vysoký krevní tlak a k mnohým dalším. Každá potravina, která vstoupí do zažívacího traktu, způsobuje při trávení specifickou acidobazickou reakci, což je způsobeno vyměšováním odlišných trávicích šťáv a enzymů, potřebných právě pro tento daný typ potravy. Je to také jeden z důvodů určité neschopnosti trávit některé potraviny konzumované současně, což bude zároveň obsahem další kapitoly o dělené stravě, tentokráte pro změnu z hlediska vhodnosti souběžné konzumace. |
Pojďme si nyní rozdělit naši nejběžnější potravu z výše uvedeného hlediska - tzn. na zakyselující a zásaditou. Tento problém je dlouhá léta diskutován i v oficiálním lékařství, což jenom dokládá jeho závažnost. Indikace aktuálního stavu vašeho organismu je poměrně jednoduchá: koupíte si tzv. PH papírky, což jsou jednoduché, avšak poměrně přesné barevné indikátory acidity. Na krabičce je vytištěna barevná srovnávací stupnice, se kterou pak porovnáváte papírek smočený do měřeného roztoku, kterým bude v našem případě střední ranní moč a pak také sliny. Obě tyto tělní tekutiny jsou svojí povahou velmi přesným ukazatelem stavu acidobazické rovnováhy organismu. Naprostá většina tzv. normálně se stravujících lidí má organismus silně překyselený, což sekundárně vyvolává výše zmíněné choroby. Jen malé procento je v dobré acidobazické rovnováze a téměř extrémem jsou někteří vegetariáni, kteří jsou naopak příliš zásadití. I když jsou tyto případy spíše vzácností, přesto k nim také dochází a to zejména při výhradní konzumaci syrové stravy. Jedná se opět o extrém s případnými zdravotními dopady. Následující tabulka ukazuje přehledným způsobem, jaké reakce můžeme od jednotlivých potravin v organismu očekávat:
|