Praktický návod, jak si zajistit kvalitní máslo bez zbytečné paniky
"Časy jsou zlé, Kamile!" Tuto legendární větu pronesl drsňák Belmondo přes desítkami let, aniž by tušil, že jeho prorocká slova dojdou hrůzného naplnění v současné době, kdy nejenom díky fatálnímu selhání socialistických plánovačů z EU nastal (údajně) celosvětový nedostatek oblíbeného živočišného tuku od roztomilých kraviček. Autor těchto stránek v neděli, po dopolední práci na webu, zjistil náhle tři podstatné věci a to že: 1) je poledne 2) má hlad 3) v lednici je prázdno stejně, jako v jeho hlavě. Operativní návštěva kralupského Tesca nedopadla úplně dobře, maso na řízky a brambory sice jakž takž měli, ale máselné regály byly prázdné, polepené velmi často používanými cedulemi "Omlouváme se, ale..." (...jsme naprostí idioti, kteří vám nejsou schopni zajistit základní potraviny). To už tam samozřejmě nepsali, protože to beztak všichni vědí:-) Autor Oranžovek však vyrostl v otřesných podmínkách rudé diktatury proletariátu, která ho naučila improvizovat prakticky ve všem! Olej Tesco value na brambory zavrhl šmahem! Jeho ostříží zrak se jal prohledávat prázdné police a roztouženě se zastavil na posledních třech kelímcích se smetanou. Ke šlehání! Hurá, nedělní oběd byl zachráněn! V tomto článku si tedy obrazem i písmem ukážeme, jak se to dělá v praxi. Ostatně tyto stránky vám již dlouhé roky pomáhají ve složitých životních situacích a toto je jedna z nich:-) |
Potřeby pro výrobu másla
Tento návod předpokládá existenci dvou základních ingrediencí (česky surovin). První je zmíněná smetana, která se za socíku prodávala pod názvem "šlehačka". Druhou pak sklenice se šroubovacím uzávěrem. Pokud možno větší, než je objem zakoupené smetany! V opačném případě váš technologický postup nebude, politicky korektně řečeno, zcela optimální:-)
Hrudka másla, plovoucí v podmáslí Technicky založené uživatele ihned napadne, na co proboha sklenici, když mají doma ten fantastický mixér Bosch za dvacet tisíc. To je sice hezké, máslo tím také vznikne, ale bude dokonale promíchané s podmáslím a zdaleka ne tak dobré, jako když mu věnujeme trochu ruční práce a osobní péče! Takže pojďme na to. Vychlazenou smetanu nalijeme do sklenice, zavřeme a protřepáváme v ruce tak, aby tekutina narážela na dno a víčko. Celý proces trvá asi pět minut, záleží na intenzitě třepání. Ke konci stloukání smetana náhle zhoustne a během dalších vteřin se pak rozdělí na máslo a podmáslí. Nyní je dobré mechanický pohyb ukončit, abychom zbytečně neslučovali zpět obě složky. Odlijeme podmáslí a můžeme si ho znovu vychladit ke konzumaci. Porézní hrudku másla vložíme na několik minut do mrazáku, aby se zchladilo a potom jej vyklopíme na čistý, suchý hadřík. Rukama stlačíme hrudku v hadříku tak, aby se vymačkalo přebytečné podmáslí a máme hotovo! Že výsledný výrobek nemá tu krásnou, betakarotenovou barvu, jako máslo z hypermarketu? Jistě, protože neobsahuje žádná barviva, konzervanty a další "úžasné" chemikálie moderní doby. Hotové máslo, zbavené podmáslí Teď už jenom vyjmeme hrudku másla z hadříku, zabalíme do vhodného obalu, nebo jej vložíme do menší misky, či skleničky a uložíme do lednice. Stručně, rychle a jasně jsme si vyrobili naše první, pravé máslo. Nicméně ekonomicky výhodné to opravdu není! Z 200ml smetany za 26 korun dostaneme 70g čistého másla. Otázka ovšem zní, jak dlouho ještě bude k dostání smetana. Je to především český stát, který selhal, protože řepkou se opravdu nenajíte! Můžete hádat, komu v této zemi patří většina zemědělské půdy a kdo pohádkově bohatne na pěstování tak odporné rostliny, která ničí půdu, protože z ní doslova rabuje živiny! A to není všechno - nesmírně agresivní pesticidy již zamořily většinu spodních vod v celé republice, s výjimkou horských oblastí na severu. Není li v zemědělství dostatek živočišné produkce, což opravdu není, potom se nedivte, že potraviny jsou rok od roku dražší! A ty za poslední čtyři roky zdražily naprosto zásadně, všechny! Kdepak že jsou ty proklamované sliby "ano, bude líp"? |