
Tento návod předpokládá existenci dvou základních ingrediencí (česky surovin). První je zmíněná smetana, která se za socíku prodávala pod názvem "šlehačka". Druhou pak sklenice se šroubovacím uzávěrem. Pokud možno větší, než je objem zakoupené smetany! V opačném případě váš technologický postup nebude, politicky korektně řečeno, zcela optimální:-)
Hrudka másla, plovoucí v podmáslí

Technicky založené uživatele ihned napadne, na co proboha sklenici, když mají doma ten fantastický mixér Bosch za dvacet tisíc. To je sice hezké, máslo tím také vznikne, ale bude dokonale promíchané s podmáslím a zdaleka ne tak dobré, jako když mu věnujeme trochu ruční práce a osobní péče! Takže pojďme na to. Vychlazenou smetanu nalijeme do sklenice, zavřeme a protřepáváme v ruce tak, aby tekutina narážela na dno a víčko. Celý proces trvá asi pět minut, záleží na intenzitě třepání. Ke konci stloukání smetana náhle zhoustne a během dalších vteřin se pak rozdělí na máslo a podmáslí. Nyní je dobré mechanický pohyb ukončit, abychom zbytečně neslučovali zpět obě složky. Odlijeme podmáslí a můžeme si ho znovu vychladit ke konzumaci. Porézní hrudku másla vložíme na několik minut do mrazáku, aby se zchladilo a potom jej vyklopíme na čistý, suchý hadřík. Rukama stlačíme hrudku v hadříku tak, aby se vymačkalo přebytečné podmáslí a máme hotovo! Že výsledný výrobek nemá tu krásnou, betakarotenovou barvu, jako máslo z hypermarketu? Jistě, protože neobsahuje žádná barviva, konzervanty a další "úžasné" chemikálie moderní doby.
Hotové máslo, zbavené podmáslí

Teď už jenom vyjmeme hrudku másla z hadříku, zabalíme do vhodného obalu, nebo jej vložíme do menší misky, či skleničky a uložíme do lednice. Stručně, rychle a jasně jsme si vyrobili naše první, pravé máslo. Nicméně ekonomicky výhodné to opravdu není! Z 200ml smetany za 26 korun dostaneme 70g čistého másla. Otázka ovšem zní, jak dlouho ještě bude k dostání smetana. Je to především český stát, který selhal, protože řepkou se opravdu nenajíte! Můžete hádat, komu v této zemi patří většina zemědělské půdy a kdo pohádkově bohatne na pěstování tak odporné rostliny, která ničí půdu, protože z ní doslova rabuje živiny! A to není všechno - nesmírně agresivní pesticidy již zamořily většinu spodních vod v celé republice, s výjimkou horských oblastí na severu. Není li v zemědělství dostatek živočišné produkce, což opravdu není, potom se nedivte, že potraviny jsou rok od roku dražší! A ty za poslední čtyři roky zdražily naprosto zásadně, všechny! Kdepak že jsou ty proklamované sliby "ano, bude líp"?