Další výživový problém nastává ve století dvacátém, masový rozvoj průmyslu se samozřejmě nevyhnul ani potravinám. Současný člověk si tak dnes může nechat pouze zdát o ideální čerstvé a živé stravě bez konzervace, emulgátorů, stabilizátorů, polychlorovaných bifenylů, antibiotik, plísní a jiných naprosto cizorodých příměsí. Také příjem bílkovin se výrazně změnil - namísto čerstvého masa tvorů žijících volně a bez stresů v přírodě se používá maso zvířat chovaných v nepřirozených podmínkách velkochovů, která nikdy nevidí denní světlo, nemají přirozený pohyb a jejich těla jsou plná antibiotik a stresových hormonů. Obsah těchto hormonů se ještě výrazně zvyšuje při porážce v naprosto drastických podmínkách, takže výsledně člověk konzumuje maso plné látek zdravotně nevhodných, nehledě k tomu, že dlouhodobé opakované zmražování a jiné úpravy prodlužující trvanlivost také nepřispívají k výsledné kvalitě stravy.
Stres je obrannou reakcí člověka na nebezpečí, přičemž vyloučený adrenalin býval dříve většinou rychle spálen organismem v boji, nebo na útěku. Dnešní doba přinesla jeden maximálně škodlivý jev a tím je permanentní stres, způsobený současným životním stylem. Zejména v naší republice se tento jev markantně projevil u většiny obyvatel v souvislosti se ztrátě dlouhodobých sociálních jistot, zaručovaných předchozím režimem. Celý problém ještě navíc výrazně zhoršuje právě nadbytečný příjem masa s vysokým obsahem stresových hormonů hromadících se výsledně v lidském organismu. Úprava stravy s výrazným omezením, případně úplným vyloučením červeného masa z jídelníčku vede poměrně rychle k lepší psychické odolnosti vůči stresům a komplexnímu zlepšení zdravotního stavu. Rovněž celkový životní styl nepřispívá k dobrému zdraví. Většinou hltáme potravu připravenou ze zmražených polotovarů a ohřívanou mikrovlnnými troubami v hromadných stravovacích zařízeních, jejichž prostředí je plné spěchu a nervozity. Příprava jídla doma je podobná, navíc je konzumováno ve spěchu před televizí, nebo denním tiskem. Dnešního člověka většinou ani nenapadne se zamyslet nad tím, jakým zázrakem je například obilné zrno, které je už po tisíciletí základní potravinou pro milióny lidí na celém světě. Místo toho zhltne večer bezmyšlenkovitě krajíc chleba namazaný máslem či sádlem a to ještě navíc před televizí, která na něj chrlí jednu negativní informaci za druhou.
Málokdo ví, že jedním z nejúčinnějších prostředků k otevření podvědomí je právě strava - při jídle dochází ke zpomalení mozkových frekvencí do takzvané hladiny Alfa a veškeré informace z vnějšího prostředí včetně vlastních myšlenek procházejí do podvědomí podstatně lépe, bez obvyklých filtrů a zábran. Tedy pozor na televizi, rádio a noviny při jídle, namísto toho si raději v klidu sedněte a přemýšlejte o tom, jakým zázrakem je už jenom to, že máte pro svůj život dostatek potravy, připomeňte si chvíle, kdy jste byli šťastní a opakujte si pozitivní věty (jsem zdravý, mám dostatek všeho, co potřebuji, jsem vyrovnaný, šťastný, mám dobrou práci a podobně. Uvidíte, že se kvalita vašeho života za poměrně krátkou dobu výrazně změní. Váš dosavadní život je totiž jenom výsledkem vašich myšlenek a navyklých reakcí. To vše lze změnit a způsob konzumace potravy je jedním z těch nejúčinnějších postupů. Na relaxaci si v dnešní době udělá čas málokdo, ale jíst musíme všichni. Čas strávený nad talířem tak můžete využít k maximální práci se svým podvědomím.
Obecně rozšířeným stravovacím nešvarem je současný přebytek kalorických potravin s minimálním, nebo nulovým obsahem živých přírodních enzymů. Při přípravě stravy je nutné přemýšlet a dávat přednost nadbytku čerstvé zeleniny a ovoce, i když ovoce konzumujeme rovněž s mírou. Šlechtěné plody totiž obsahují podstatně více cukru a méně vlákniny, než jeho plané druhy ve volné přírodě a člověk není ještě dostatečně zvyklý na jeho skladbu. Problémem je současný dostatek levných tropických plodů, zejména citrusů. Pomeranče a mandarinky vyrostly v tropickém prostředí, ve kterém mají na organismus ten správný účinek - ochlazují jej a doplňují draslík. V našich podmínkách však jeho spotřeba a to zejména v zimních měsících vede k nezdravému ochlazování organismu a tvorbě volných radikálů. Poněkud menším zlem je grapefruitová šťáva a pár kapek citrónu do čaje. V každém případě by jste měli dávat přednost jablkům, švestkám, třešním, melounům a hruškám - tedy ovoci vypěstovanému v klimatickém pásu, kde žijete. Zvýšená spotřeba citrusů v zimních měsících paradoxně ještě zhoršuje průběh nemocí z nachlazení.
I když jsou zelenina i ovoce pěstovány takzvaným moderním způsobem (hnojiva, pesticidy), jsou stále zdravotně přínosnější, než maso z velkochovů. V poslední řadě si uvědomíme, že kuře či ryba žije nesrovnatelně kratší dobu, než kráva či vepř a jejich maso je tak stravitelnější a méně znečištěné. Lidský organismus je velmi složitým fyzikálně-chemickým systémem, jehož funkce jsou závislé na mnoha vnějších faktorech. Globální ekologické znečištění je významným faktorem pro vznik nejrůznějších disbalancí a následných civilizačních chorob. Strava je ideálním způsobem, jak lze posunout pomyslný jazýček vychýlených vah opět blíže ke středu.
Znečištění buněk chemikáliemi a odpadními produkty metabolismu je jedním z hlavních příčin stárnutí a typických civilizačních chorob - kornatění tepen, kardiovaskulárních problémů, mrtvic, artróz a revmatických onemocnění. Při aplikaci odpovídající individuálně přizpůsobené stravy dochází k samovolnému vyčištění buněčných tekutin a komplexnímu zlepšení buněčného metabolismu.