Zdravá výžživa

Acidobazická reakce potravin

Kyselá či zásaditá reakce potravin v organismu

Nevhodně volená strava vede k nejrůznějším chorobám, které jsou charakteristické zejména pro země bývalého východního bloku - obezita, artritida, revmatické onemocnění pohybového ústrojí, nádorové nemoci, vysoký krevní tlak a k mnohým dalším. Každá potravina, která vstoupí do zažívacího traktu, způsobuje při trávení specifickou acidobazickou reakci, což je způsobeno vyměšováním odlišných trávicích šťáv a enzymů, potřebných právě pro tento daný typ potravy. Je to také jeden z důvodů určité neschopnosti trávit některé potraviny konzumované současně, což bude zároveň obsahem další kapitoly o dělené stravě, tentokráte pro změnu z hlediska vhodnosti souběžné konzumace.





Pojďme si nyní rozdělit naši nejběžnější potravu z výše uvedeného hlediska - tzn. na zakyselující a zásaditou. Tento problém je dlouhá léta diskutován i v oficiálním lékařství, což jenom dokládá jeho závažnost. Indikace aktuálního stavu vašeho organismu je poměrně jednoduchá: koupíte si tzv. PH papírky, což jsou jednoduché, avšak poměrně přesné barevné indikátory acidity. Na krabičce je vytištěna barevná srovnávací stupnice, se kterou pak porovnáváte papírek smočený do měřeného roztoku, kterým bude v našem případě střední ranní moč a pak také sliny. Obě tyto tělní tekutiny jsou svojí povahou velmi přesným ukazatelem stavu acidobazické rovnováhy organismu. Naprostá většina tzv. normálně se stravujících lidí má organismus silně překyselený, což sekundárně vyvolává výše zmíněné choroby. Jen malé procento je v dobré acidobazické rovnováze a téměř extrémem jsou někteří vegetariáni, kteří jsou naopak příliš zásadití. I když jsou tyto případy spíše vzácností, přesto k nim také dochází a to zejména při výhradní konzumaci syrové stravy. Jedná se opět o extrém s případnými zdravotními dopady. Následující tabulka ukazuje přehledným způsobem, jaké reakce můžeme od jednotlivých potravin v organismu očekávat:



Jak je z tabulky patrné, převládají ve většině případů v naší stravě spíše zakyselující složky, což ale neznamená, že by jste se jim měli striktně vyhýbat. Na druhou stranu je zakyselující strava více zahřívající (kromě limonád, sladkostí, cukru a tropického ovoce. Zejména v zimních měsících bude v logickém přebytku a to i z důvodu způsobu přípravy. Proto je velmi důležité zařadit do vašeho jídelníčku zeleninové saláty a velmi vhodné jsou i klíčky, k jejichž způsobu přípravy se dostaneme později v kapitole receptů. Velkou výhodou čerstvé zeleniny a klíčků je značné množství enzymů, což výsledně vede k lepšímu trávení potravy a dokonalejšímu čištění trávicího traktu. Zejména klíčky z čočky jsou chuťově velmi dobré a mají vynikající preventivní účinky proti nádorovým chorobám. Ale klíčky je nutné konzumovat v rozumné míře, neboť množství enzymů je v nich skutečně značné. Něco o ovoci si povíme v posledním důležitém náhledu na potravu a tím bude známá dělená strava.



Autor: Zbyněk Slába | Počet komentářů: 2 | Sdílet na: | | |


Napsat komentář

(Registrace nového uživatele)

  *Napište číslicemi jednadvasedm:


  *Jméno:


  Heslo: (Pouze pro registrované)


  *Titulek:


  *Text zprávy:




13.2.2010 14:38
Titulek: Jáhly

Od: Anabela


Prosím Vás, kto vie, čo sú to "jáhly" po slovensky? Nikde to nemôžem nájsť... Dakujem!

20.2.2010 14:53
Titulek: Re: Jáhly

Od:


lúpané proso


Diskuse - hlavní str.

Diskuse o energiích  Diskuse o astrologii  Diskuse o Tarotu  Diskuse o léčení, mystice




Související články:

Jak jednoduše zvládat úmorná letní vedra? (18.7.2006 10:59)
Výživové typy (1.12.2005 14:59)
Tattvy (1.12.2005 11:47)
Kineziologický kroužkový test (1.12.2005 11:17)
Výživa včera a dnes (30.11.2005 13:10)
Výživa dle krevních skupin (30.11.2005 12:39)
Dělená strava (30.11.2005 11:21)
Rozdělení stravy (30.11.2005 10:45)
Zdravá výživa (29.11.2005 17:33)